Jouw app toevoegen aan Google Play

12-09-2013 | Marcel van Langen | App development | android, zilliz, pixel, apps, appstore

In een eerder artikel schreef ik al over ons nieuwe ontwikkelcollectief Pixel Rocket: een club met ervaren ontwikkelaars die gezamenlijk de stap naar app development maken. Onze app voor ZilliZ gebruikers is gereed voor het grote publiek en moet dan ook aan de appstores worden toegevoegd. Om te beginnen aan Google Play!

In dit artikel worden de stappen doorlopen om een app toe te voegen aan Google Play. Is je app hier beschikbaar, dan kunnen alle op Android gebaseerde devices in principe jouw app installeren. Verwacht geen uitgebreide handleiding, dit artikel wil vooral de stappen inzichtelijk maken en wat hints en tips geven.

Wil je uberhaupt iets toe kunnen voegen, dan zul je een developer account moeten aanmaken. Dit doe je via de Google Play Developer Console. Een account kost op het moment van schrijven 25 dollar, dus daar kun je vast wel mee leven (vergelijk dat maar eens met de Apple prijzen!). Nadat je hebt betaald, heb je direct toegang. Het toevoegen van een app verloopt vervolgens via een stappenplan.

De eerste stap is om je APK bestand te uploaden. Omdat wij gebruik hebben gemaakt van Adobe PhoneGap Build, laten wij deze tool onze APK genereren. Let er daarbij op dat je APK inhoudelijk goed is en natuurlijk ook gecertificeerd. Hiervoor maak je een keystore account. Deze maak je via de Java Keytool. Let er bij het genereren binnen PhoneGap Build op dat je de Title en Alias exact overneemt. PhoneGap Build laat het je weten als je APK daaraan voldoet. Verder moet je er op letten dat je niet in de debug modus de APK laat genereren.

Heb je dat, dan kunnnen we door naar de volgende stap: het uploaden van het APK bestand binnen de Google Play Developer console. Werk je niet met een betaalde versie of in app purchases, dan is dit een eenvoudige stap. Naar alle waarschijnlijkheid zal je wel wat meldingen krijgen over optimalisatie, maar in de meeste gevallen zijn dit meer adviezen dan problemen. Kijk er wel naar, want wie weet zit er een goede tip bij!

De volgende stap is om je winkelvermelding in orde te maken. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid het tabblad zijn waarop je de meeste tijd doorbrengt, zeker als je app in meerdere talen wordt aangeboden. Je geeft op dit tabblad alles op, zodat Google een mooie vermelding kan maken van jouw app. Denk met name aan een titel, een korte beschrijving, een lange beschrijving, een beschrijving van de wijzigingen, en heel veel afbeeldingen. Het is goed om de afbeeldingen alvast voor te bereiden. Zo heb je een hoge resolutie pictogram nodig (512 x 512), een functieafbeelding (1024 x 500), een promoafbeelding (180 x 120) en diverse screenshots voor telefoon, 7 inch table en 10 inch tablet. Let er daarbij ook op dat je je PNG's (die zijn het makkelijkst) ook in het juiste aantal bits en alpha gebruikt. Verder geef je hier de categorieen op, waartoe de app behoort.

Je bent er nu bijna. Het enige dat je nu nog moet opgeven is hoeveel de app gaat kosten en in welke landen (en eventueel via welke providers) de app beschikbaar is. Heb je alles goed ingevuld en zijn alle vinkjes groen? Dan is het tijd om op de knop "Klaar om te publiceren!" te klikken. Een paar uurtjes geduld en je app zal in Google Play verschijnen!

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS