Financiele functies Excel - deel 5 - NPER

17-05-2013 | Marcel van Langen | Excel | financien, actuaris, fiscalist, accountant

Met de functie NPER sluiten we de reeks met financiele functies binnen Excel af. Omdat ik de laatste tijd erg veel met Excel heb moeten werken, kun je in de aankomende tijd meer korte artikelen over Excel functies verwachten. Maar nu eerst een artikel over het berekenen van het aantal termijnen dat nodig is om een bepaalde investering te behalen of terug te betalen.

De functie NPER staat voor Number of PERiods. Wel apart dat dit de enige behandelde financiele functie is die in de Engelse versie van Excel exact hetzelfde heet. Maar goed, wie ben ik om daarover te klagen. Met deze functie is het eenvoudig mogelijk om het aantal periodes te berekenen dat nodig is om een bepaalde investering terug te betalen of bij elkaar te sparen. Heb je dus een constant betaalschema en een gewenst eindbedrag, dan kun je met NPER het aantal termijnen berekenen dat hiervoor benodigd is. Tijd voor een voorbeeld! rente.

Stel dat we te maken hebben met de volgende situatie: Betty wil 10.000 Euro sparen. Ze is in staat om bij haar bank 75 Euro per maand te storten. Hier tegenover zet de bank een vast rentepercentage van 5%. Betty heeft op dit moment al 1.250 Euro gespaard. De vraag is nu hoeveel maanden Betty haar vaste storting moet doen, voordat ze bij de 10.000 Euro is aanbeland.

We hebben nu alle benodigde informatie om de dit te berekenen. We gebruiken hiervoor de volgende formule:

=NPER(rente;termijnbetaling;huidigewaarde;toekomstigewaarde;type)

Type is een optioneel veld, en geeft aan of de betaling aan het begin van de termijn wordt voldaan (dan dient daar het getal 1 te worden ingevuld) of aan het eind van de termijn (dan moet daar een 0 worden ingevuld). Let er ook op dat je consequent dezelfde termijnen gebruikt. Doe je maandelijkse stortingen, zorg er dan voor dat de termijnen en de rente ook in maanden is doorberekend. Op basis van bovengenoemde getallen is onze formule als volgt:

=NPER(0,05/12;75;(-1250);(-10000);1)

Zoals je kunt zien heb ik de rente berekend per maand (kort door de bocht). Ook zijn de termijnbetalingen en de huidige waarde omgezet in een negatief bedrag. Op basis van deze berekening zul je 123 stortingen nodig hebben om het gewenste bedrag te halen!

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS