Financiele functies Excel - deel 4 - BET

19-04-2013 | Marcel van Langen | Excel | investering, actuaris, fiscalist, accountant, annuiteit, rente

Dit is alweer het vierde artikel in de reeks met financiele functies binnen Excel. Met de functie BET kun je eenvoudig in Excel uitrekenen hoe hoog een periodieke betaling moet zijn om een lening met een bepaalde rente deels of volledig af te lossen of juist om een bepaald bedrag bij elkaar te sparen! Tijd voor een toelichting.

De functie BET staat voor Betaling. In de Engelse versie van Excel heet deze functie PMT, wat staat voor Payment. Met deze functie kun je berekenen hoe hoog een periodieke betaling moet zijn, uitgaande van een vast startbedrag, eindbedrag en rentepercentage. De functie is als volgt opgebouwd:

=BET(rente;termijnen;huidigewaarde;toekomstigewaarde;type)

Type is een optioneel veld, en geeft aan of de betaling aan het begin van de termijn wordt voldaan (dan dient daar het getal 1 te worden ingevuld) of aan het eind van de termijn (dan moet daar een 0 worden ingevuld). Let er ook op dat je consequent dezelfde termijnen gebruikt. Doe je maandelijkse stortingen, zorg er dan voor dat de termijnen en de rente ook in maanden is doorberekend. De functie BET kan heel handig zijn, vooral in de volgende twee gevallen:

Aflossen van een lening

In dit geval kun je de functie BET gebruiken om te bepalen hoe hoog de periode betalingen (de rente + aflossing) moeten zijn om een bepaald bedrag geheel of gedeeltelijk af te lossen. Het eenvoudigst kunnen we dit toelichten aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat u een lening heeft van 12.000 Euro die u in 60 maanden (5 jaar) voor de helft moet terugbetalen. De rente is vastgesteld 6%. In dat geval moet u de BET functie als volgt toepassen:

=BET(0,06/12;60;12000;6000;0)

Dit komt uit op een maandelijks te betalen bedrag van 317,99 Euro.

Inleggen voor een spaarbedrag

De functie kan ook andersom werken. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin je over 60 maanden (5 jaar) een nieuwe auto wilt kopen van 20.000 Euro. Je hebt op dit moment al 5.000 Euro. De bank bied je 6% rente over je spaargeld. Hoeveel moet je dan maandelijks inleggen om over 5 jaar die auto te kunnen kopen? In dat geval moeten we de formule als volgt invullen:

=BET(0,06/12;60;5000;20000;0)

Dit komt neer op een maandelijks inleg van 383,32 Euro.

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS