Financiele functies Excel - deel 2 - RENTE

28-03-2013 | Marcel van Langen | Excel | financien, actuaris, fiscalist, accountant, annuiteit, rente

In het vorige artikel over financiele functies van Excel heb ik gekeken naar de functie TW voor het berekenen van de toekomstige waarde. Nu gaan we kijken naar de functie RENTE, waarmee het mogelijk is om het periodieke rentepercentage voor een annuiteit te berekenen. Niet meteen zenuwachtig worden, we leggen het allemaal stap voor stap uit!

Heb je de Engelse versie van Excel? Dan heet deze functie RATE. Je gebruikt deze functie als je wilt berekenen welke rente je moet behalen om een bepaald financieel doel te realiseren, uitgaande van een paar vaste factoren. Op deze manier kun je dus berekenen hoeveel rente je moet vragen als je over een bepaalde periode een bepaald bedrag bij elkaar wilt hebben. Deze functie is het best uit te leggen in de vorm van een voorbeeld.

Stel: je wilt over 15 jaar 100.000 Euro bij elkaar hebben gesprokkeld. Je hebt op dit moment 30.000 Euro en je kunt daar maandelijks 100 Euro bij storten. De vraag is dan hoeveel rente je moet ontvangen om dat doel te halen. Zonder Excel zou dit een complexe berekening worden, maar de functie RENTE maakt het een simpele aangelegenheid. Deze functie is als volgt:

=RENTE(termijnen;termijnbetaling;huidigewaarde;toekomstigewaarde;type;schatting)

Type en Schatting zijn niet verplicht. Type is een optioneel veld, en geeft aan of de betaling aan het begin van de termijn wordt voldaan (dan dient daar het getal 1 te worden ingevuld) of aan het eind van de termijn (dan moet daar een 0 worden ingevuld). Bij Schatting kun je een inschatting geven van het rentepercentage. Vul je daar niets in, dan zal Excel uitgaan van een standaard 10%. Op basis van ons voorbeeld zou dit de volgende som opleveren:

=RENTE((15*12);(-1*100);(-1*30000);100000;1)

Zowel de huidige waarde als de termijnbetalingen zijn geformuleerd als negatieve bedragen. Zoals je kunt zien gaat de berekening uit van maandelijkse periodes. De rente die uiteindelijk wordt berekend is dus ook een maandelijkse rente! Excel zal je vertellen dat je hiervoor een maandelijkse rente van 0,482% moet realiseren.

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS