Gravatar - waarom jij er ook eentje wilt!

10-03-2011 | Marcel van Langen | Innovatie | avatar, icoon, symbool, afbeelding, blog

Huh? Een gravatar? Nooit van gehoord? Nou, het is een zogenaamde globally recognized avatar. Of in het Nederlands: een wereldwijd herkende avatar. Als je actief bent op verschillende online fora ken je het probleem waarschijnlijk wel. Iedere keer moet je opnieuw een eigen afbeelding (=avatar) uploaden. Dat kan handiger. Steeds meer fora ondersteunen namelijk de gravatar, waardoor je nog maar op één plaats je avatar beheert. Doen dus!

De mensen van Gravatar hebben hun zaakjes goed voor elkaar. Er is inmiddels een groot aantal integraties beschikbaar, onder andere voor Blogger, Drupal, Joomla, LiveJournal, Nucleus, WordPress en Kohana. Daarnaast zijn codevoorbeelden beschikbaar voor vrijwel alle programmeertalen, waaronder natuurlijk ColdFusion, maar ook minder bekende talen als ASP.Net, Java, PHP en Ruby. ;-)) Deze brede ondersteuning stimuleert natuurlijk de implementatie van gravatar binnen blogs en andere applicaties. Integratie is akelig eenvoudig en vindt plaats via het (beveiligde) emailadres van de eigenaar. Kortom: weet je het e-mailadres van een gebruiker, dan kun je zijn gravatar tonen.

Het concept is eenvoudig. Dit verklaart overigens mede de groeiende populariteit. Nadat je je hebt aangemeld bij Gravatar moet je eenmalig je e-mailadres bevestigen via een bevestigingsmail. Nadat je dit gedaan hebt, kun je je wachtwoord instellen en vervolgens inloggen en een afbeelding uploaden. Deze afbeelding dient 80 x 80 pixels groot te zijn. Zorg daar ook voor, want anders wordt hij automatisch vergroot / verkleind, en dat zorgt veelal voor minder scherpe afbeeldingen.

Je kunt een afbeelding kiezen van je harde schijf, van het internet, via je eigen webcam of een eerder opgeslagen afbeelding. Heb je dat gedaan, dan krijg je de mogelijkheid je afbeelding bij te snijden. Lijkt me niet nodig als je gewoon begint met een goede afbeelding. Vervolgens kun je een rating geven aan je gravatar. Ik ga ervan uit dat je niets schokkends of ranzigs kiest. In dat geval is de rating G de juiste keus. En je bent klaar! Indien gewenst kun je meerdere e-mailadres en meerdere gravatars opgeven.

Je gravatar staat nu klaar om gebruikt te worden. Een blog die het door jou opgegeven e-mailadres kent en gebruikt, kan nu bij jouw reacties en andere posts automatisch jouw gravatar tonen. Ikzelf heb mijn gravatar gekoppeld aan mijn privé e-mailadres en mijn zakelijke e-mailadres. Mijn profiel vind je hier. Tip: pas ook je gegevens aan in je profiel. Deze kunnen ook worden gebruikt voor het beter weergeven van je gegevens in je favoriete blogs. En met de volgende - ietwat uitgebreide - code kan de gravatar eenvoudig worden opgehaald.

<img src="http://www.gravatar.com/avatar/#case(Hash(lcase(attributes.user_email)))#?r=R&d=http%3A%2F%2Fwww.yoursite.com%alternatief.jpg" alt="#attributes.user_name#" />

Gravatar Morloff Deze code bevat al de nodige extra informatie. Let erop dat er hier vanuit wordt gegaan dat je twee ColdFusion variabelen hebt, de attributes.user_email (het e-mailadres van de gebruiker) en attributes.username (de naam van de gebruiker). Deze code vraagt de gravatar via MD5 codering op. Bovenstaande code verzoekt bovendien alleen om gravatar's met een rating die lager is dan R. Indien er geen gravatar is of de gravatar heeft een te hoge rating, wordt gebruik gemaakt van de afbeelding alternatief.jpg. Simpel? Absoluut. Handig? Jazeker! Doen? Zonder meer!

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS