Screencasten: ook iets voor jou?

02-02-2012 | Marcel van Langen | Overig | screencast, opname, beeldscherm, opnemen

Screencasten is het digitaal vastleggen van alle activiteit op een beeldscherm. Daar is allerhande software voor beschikbaar. Voor het maken van instructiefilmpjes voor Morloff's superCMS FRITZ wilden we ook gaan screencasten. Korte instructiefilmpjes voor allerlei taken binnen het CMS. Het bleek akelig eenvoudig!

Waarom betalen als het ook gratis kan? Dat was het uitgangspunt bij het selecteren van de software om de screencasts te maken. Al gauw kwam ik bij het product Jing uit van het bedrijf TechSmith (TechSmith). Dit bedrijf is vooral bekend geworden van SnagIt (voor het maken van screenshots en het verfraaien van afbeeldingen). Naast enkele andere producten levert TechSmith ook Jing, zowel voor Apple- als Windowscomputers. Download snel de juiste (gratis) versie en installeer deze op je computer.

Hoe werkt Jing?

Na het opstarten van Jing, verschijnt er bovenin je scherm een klein zonnetje. Ga je met je muis over het dit zonnetje, dan komen verschillende opties te voorschijn. De keuzes zijn eenvoudig: je kiest voor Capture, History of Options. In de Options kun je aangeven of er geluid moet worden opgenomen, dus stel dat eerst in. Kies je voor Capture, dan kun je vervolgens het deel van het scherm selecteren dat je wilt opnemen. Dit doe je eenvoudig door een keer te klikken voor de linkerbovenhoek (waarbij het programma handig de randen van schermen herkent) en nog een keer klikken voor de rechteronderhoek.

Heb je dat gedaan, dan verschijnt direct een kader om het blok en een kleine menubalk met wat extra opties. De belangrijkste is de optie Capture Video. Kies je daarvoor, dan telt het programma terug van 3. Daarna start de opname. Je kunt in principe zo lang opnemen als je zelf wilt. Ben je klaar met opnemen, dan klik je op de stop knop uit diezelfde kleine menubalk. Hierna moet het programma even werken, waarna je een nieuw scherm krijgt. Hier kun je de naam van het filmpje opgeven en opslaan op je computer. Je kunt de video ook delen via Sharecast.com. Een erg mooie optie, omdat dan het filmpje automatisch wordt ge-upload. Is het uploaden klaar, dan heeft Jing de URL van je filmpje op je klembord geplaatst!

En nu aan het werk!

Natuurlijk zul je moeten stoeien met de mogelijkheden. Maar het programma is dermate goed opgezet en intuïtief in gebruik, dat je binnen een paar minuten je eerste filmpjes aan het opnemen bent. Kortom: een echte aanrader!

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS