Starten met FW/1 framework - Deel 1

13-02-2012 | Marcel van Langen | ColdFusion | framework, MVC, Sean Corfield, ColdFusion

Framework One (afgekort als FW/1) is een compleet MVC framework voor ColdFusion. Nu zijn er daar meerdere van, maar deze wordt alom geroemd om zijn toegankelijkheid. Tijd dus om mijn technische horizon weer eens wat verder te verbreden. In een serie zal ik mijn ervaringen met dit framework delen. Deel 1: het framework aan de praat krijgen!

FW/1 is ontwikkeld door Sean Corfield en wordt gratis ter download aangeboden via RIAForge (http://fw1.riaforge.org). Eerst dus daar naartoe om het framework te downloaden.

Het is altijd verstandig om het framework een centrale plaats in de webroot te geven. Op die manier kunnen verschillende projecten gebruik maken van dezelfde kernfunctionaliteit van het framework. Gelukkig gaat het hier om een eenvoudig framework, waarvan de kern bestaat uit slechts één CFC.

Maak een nieuwe directory aan onder de webroot en plaats daarin het complete uitgepakte ZIP bestand. Formeel heb je lang niet alle bestanden uit de download nodig, maar we plaatsen ze voor het gemak allemaal hier. Ga nu naar de ColdFusion administrator en maak een mapping aan. Geef als Logical Path: "/fw1" op, en geef als directory path "{path to root}/org/corfield" op. In mijn geval is dit "g:/inetpub/wwwroot/fw1/org/corfield".

Maar wat nu: ik open nu in mijn browser http://localhost/fw1 en ik krijg niet het mooie startscherm van FW/1. In plaats daarvan krijg ik een vette ColdFusion error: "invalid CFML construct found on line 46 at column 81". Al snel blijkt het dat deze foutmelding het gevolg is van mijn ColdFusion versie. FW/1 heeft minimaal 9.0.1 nodig en ik zat nog op 9.0.0. Deze update is eenvoudig te downloaden via de Adobe website en ook nog eens gratis. Zo gepiept.

Nadat de update klaar was, verscheen inderdaad netjes het startscherm van FW/1. We zijn er bijna! Maar bij het aanklikken van de verschillende voorbeelden kreeg ik de foutmelding "Could not find the ColdFusion component or interface org.corfield.framework." Oh ja, ik had een mapping aangemaakt. Iedere Application.CFC in je uiteindelijke code moet namelijk het framework extenden. En die verwijzing loopt nu dus niet goed. Open ik van één van de examples de Application.CFC dan staat daar:

component extends="org.corfield.framework" {
variables.framework = { generateSES = true }; }

Dit pas ik aan naar:

component extends="fw1.framework" {
variables.framework = { generateSES = true }; }

En het voorbeeld werkt! Tijd om nu echt met het framework aan de slag te gaan. Meer hierover in deel 2.

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS