Zanox als platform voor online adverteren

04-01-2013 | Marcel van Langen | Innovatie | zanox, adverteren, online, publisher, performance

In 2012 zijn wij de website www.ikbeneenipad.nl gestart. Deze website wordt bijna dagelijks aangevuld met reviews van allerlei apps voor de iPad. De website wordt zeer goed bezocht, maar daar staan geen verdiensten tegenover. Ik heb het op me genomen om eens te kijken wat de praktische mogelijkheden zijn van online adverteren.

In de markt van online partijen spelen 3 partijen een belangrijke rol: de adverteerders, de uitgevers (in dit geval de website www.ikbeneenipad.nl) en de intermediairs. Die laatste groep heeft een steeds belangrijkere rol gekregen, vooral doordat het landschap van online adverteren steeds complexer is geworden. Zij slaan de brug tussen de adverteerder en de uitgever. Een uitgever hoeft dan niet langer afspraken te maken met een veelheid aan uitgevers, maar kan via een intermediair ineens een brede groep uitgevers benaderen.

De laatste tijd wordt (realtime) bidding hierin steeds belangrijker. Dit is een relatief nieuwe methode, waarbij online advertentieruimte via biedingen wordt verkocht. Belangrijke spelers zijn bijvoorbeeld AdPilot, Google Invite, PubMatic, AppNexus exchange en Adiquity. Iedere partij geeft er zo zijn eigen smaak aan, maar centraal staat het zoeken naar wegen om vraag en aanbod nog beter bij elkaar te kunnen brengen. Want hoe efficienter de combinatie, hoe efficienter de campagne.

In mijn zoektocht naar een passende adverteerder heb ik gekozen voor Zanox. Zanox is een van oorsprong Zwitsers bedrijf met diverse vestigingen. Hun model is vooral gebaseerd op basis van affiliate marketing. Van de aangemelde websites wordt een profiel opgebouwd. Aan de hand daarvan worden passende advertentieprogramma's aan de websites gekoppeld. De adverteerder en de uitgever bepalen gezamenlijk of er een match is, waarna het programma van start gaat. Het verdienmodel voor de uitgever wordt bij ieder programma vooraf vermeld.

Voordat je website onderdeel kan worden van het Zanox netwerk, moet je je natuurlijk eerst aanmelden. Dit betekent even worstelen, want het is een behoorlijk omvangrijke set formulieren. Bovendien is het systeem duidelijk vertaald, wat betekent dat je soms je best moet doen om de vragen goed te doorgronden. Maar heb je het eenmaal ingevuld en je account bevestigd, dan kun je in principe aan de slag.

In principe, want je bent er nog niet. Log je in, dan lijkt alles koek en ei, maar er zijn nog aardig wat stappen te zetten. Goed opletten dus. Je vindt de nog vereiste stappen op het tabblad Profiel (in de Nederlandse versie). Allereerst zul je je advertentieruimte moeten verifieren. Dit kan door in de code van je eigen website een HTML metatag te plaatsen of een HTML verificatiebestand te plaatsen. Op deze manier weet Zanox zeker dat de website ook daadwerkelijk onder jouw beheer valt.

Heb je dit gedaan, dan heb je nog een hele weg te gaan! Op dit moment zal naar alle waarschijnlijkheid je profiel nog maar voor 40% compleet zijn (het percentage compleet staat vermeld onder het tabblad Profiel). Tijd om gegevens aan te vullen! Eerste plek om te beginnen zijn de contactgegevens van het account. Het blijkt namelijk dat niet alle gegevens van de aanmelding daarin goed zijn overgenomen. Loop deze gegevens dus voor de zekerheid nog even goed door.

De navigatie is niet altijd even duidelijk. Bij het completeren van uw gegevens wordt er gevraagd een omschrijving van bedrijfsactiviteiten toe te voegen. Dit doe je in de linkerbalk. Ook moet je meer gegevens toevoegen aan de Beschrijving. Dit doe je onderaan de pagina onder Profiel. Het uploaden van de profielfoto doe je bovenin de linkerbalk door te klikken op het icoontje. Heb je dit allemaal aangepast, dan ben je klaar om een programma te kiezen. Meer hierover in het volgende artikel!

Over Morloff

Morloff ontwerpt en realiseert succesvolle webtoepassingen op het gebied van procesoptimalisatie, eCommerce en rapportage door de inzet van moderne webtechnieken, sociale media en zoekmachine optimalisatie.

over ons | diensten | portfolio | contact | route

naar website IJsmonster.nl naar website ICT intermediairs naar website marcelvanlangen.com

Twitter

Morloff

Cuneraweg 169a
3911 RH Rhenen

M +31 (0)6 - 515 96 189
W www.morloff.nl
E contactformulier

Morloff op Twitter Morloff op Facebook Morloff op LinkedIn Morloff via RSS