BTW berekenen over verzendkosten

Bijna iedere webshop rekent verzendkosten door aan de klant. Deze verschijnen ook als aparte regel op de factuur. Voor veel (toekomstige) webondernemers is het echter niet duidelijk of over de verzendkosten nu BTW moet worden berekend. Wellicht is deze verwarring deels te wijten aan het feit dat op postzegels ook geen BTW wordt berekend. We zetten het even voor je op een rijtje.

Kijk maar eens op de factuur van een webshop naar keus. In veel gevallen wordt daar de standaardprijs voor het versturen van pakketten door PostNL overgenomen. Maar waar veel ondernemers niet bij nadenken, is dat de BTW over deze verzending niet kan worden teruggevorderd. Men betaalt het verzendbedrag, en ziet hiervan via de BTW geen rode cent terug.

Op zich is dat niet zo'n probleem, ware het niet dat de ondernemer wel BTW over de verzendkosten moet doorberekenen aan haar klanten. Nou snap ik dat veel webshops ervoor kiezen het bekende PostNL verzendbedrag door te rekenen aan klanten. Maar dan moeten diezelfde ondernemers er wel rekening mee houden dat over de verzendkosten wel BTW verschuldigd is. En dat ze daarmee wel een verliespost hebben geintroduceerd in hun bedrijfsmodel.

Nu houden de meeste ervaren online ondernemers hier rekening mee. Maar zeker startende webshop eigenaren weten vaak niet dat ook over de verzendkosten omzetbelasting of BTW is verschuldigd. Een eventuele belastingcontrole zal dit direct aan het licht brengen. Een beangstigende gedachte, omdat niet alleen het bedrag dan alsnog moet worden betaald, maar ook nog eens een fikse boete kan worden uitgedeeld. Houd hier dus rekening mee!

Een vervolgvraag is welk BTW tarief u moet hanteren voor de verzendkosten. Hierover verschillen de meningen. Er zijn ondernemers die standaard met 21% rekenen (op het moment van schrijven het hoogste BTW tarief), maar er zijn ook ondernemers die uitgaan van het BTW tarief van de betreffende goederen. Betreft het zendingen met daarin producten met verschillende BTW tarieven, dan wordt veelal gekozen voor het hoogste BTW tarief en niet voor het gemiddelde BTW tarief.

Over mij

Mijn naam is Marcel van Langen. Ik ben werkzaam als freelancer. Een harde en eerlijke werker, met een passie voor doelgerichte oplossingen. Ik voer al jaren mooie klussen uit voor geweldige klanten. Mijn technische specialisaties zijn het Thinkwise platform, SQL Server en ColdFusion development.

Lees verder...
Diensten