Marcel van Langen

Over mijzelf

Mijn naam is Marcel van Langen. Ik ben trots vader van 3 prachtige kinderen. We wonen in het mooie Rhenen, samen met onze dieren. Je maakt mij blij met lange tochten met de mountainbike of een uitdagende hardlooproute. Ook niet verkeerd: met de voeten omhoog, samen een film kijken of genieten van lekker eten.

Uitdagingen. Creatief denken. Samen oplossingen vinden. Luisteren. Praktisch meedenken. Ruimte geven aan de kracht van betrokkenen. Het liefst in een omgeving die ergens voor staat. De lokale overheid bijvoorbeeld. Of de zorg. Of het onderwijs. Prachtige markten waarin het verschil wordt gemaakt.

Privacy
85%
Informatiebeveiliging
95%
Certificering
90%
Risico-analyse
85%
ENSIA
90%
Automatisering
95%
Software development
90%

Mijn vaardigheden

Met een juridische achtergrond en jarenlange ervaring in de ICT is het misschien niet verwonderlijk: ik ben helemaal in mijn element in projecten op het gebied van informatiebeveiliging, privacy en certificering. Kwaliteit is hierin het sleutelwoord. Daar doe ik het voor.

Ik schrik niet terug van uitdagingen, en zoek daarbij altijd naar pragmatische oplossingen. Het resultaat staat daarbij voorop, maar het menselijke aspect wordt niet uit het oog verloren! Ik ben betrouwbaar, eerlijk en hecht belang aan een coöperatieve werkwijze.

Expertise

Niemand is van alle markten thuis. Ook ik niet. Maar er zijn wel markten die ik zeer goed heb leren kennen. De zorg bijvoorbeeld. En de overheidsmarkt en de wereld van de onderzoeksbureau's. En niet te vergeten de ICT. En dat werkt in nieuwe projecten natuurlijk wel zo makkelijk. Ik heb veel normen leren kennen, maar voel mij vooral thuis bij ISO 9001, ISO 27001, NEN 7510 en de AVG. Hieronder een greep uit uitgevoerde projecten.

Enkele projecten

CISO / PO kleinere gemeente

09-2020 / 05-2022

Bij deze gemeente heb ik de rol van CISO en Privacy Officer mogen vervullen. Een geweldige omgeving, waarin ik samen met de organisatie heb mogen werken aan het verder verbeteren van de informatiebeveiliging en de privacy. Ik mocht mij hierbij bezighouden met het complete traject, van strategisch beleid tot verantwoording. In die tijd heb ik ook de rol van ENSIA coördinator mogen vervullen.

ISO 27001 laboratorium te Oss

09-2021 / 05-2022

Ik heb het laboratorium succesvol mogen begeleiden naar hun ISO 27001 certificering. Naast het mede opstellen van documenten en het vaststellen van processen, heb ik mij ook bezig mogen houden met het trainen van medewerkers en het stroomlijnen van asset management en documentbeheer. Onderdeel van het project was een Normity implementatie.

Security Officer ECD leverancier

01-2020 / 05-2022

Binnen deze organisatie heb ik de rol van Security Officer vervuld. Daarnaast voerde ik ook de taken van de Privacy Officer uit. Het betrof hier een ISO 27001 en NEN 7510 certificering. Belangrijke werkzaamheden waren coördinatie van activiteiten, het uitvoeren van risico-analyses en het ondersteunen bij audits. Een Normity implementatie was onderdeel van het project.

ISO 9001 / 14001 / 45001 / AVG Facility management

03-2022 / ...

Voor een internationale speler op het gebied van facility management werk ik mee aan het (op)nieuw vaststellen van het managementsysteem. Het gaat hier om meerdere normen, namelijk ISO 9001, ISO 45001 en ISO 14001. Tegelijkertijd wordt ook de AVG compliancy vormgegeven. De focus ligt hierbij op het inbedden van het systeem in de organisatie. Kwaliteitsverbetering staat voorop.

Opleiding

Post-HBO Kunstgeschiedenis

In 2019 heb ik mijn post-HBO Kunstgeschiedenis en Architectuur behaald. Een lang gekoesterde droom. Niet alles wat je leert, hoeft tenslotte direct toepasbaar te zijn in je werk!

Diverse certificeringen

Aan de Analytics Academy heb ik alle cursussen op het gebied van Google Analytics succesvol doorlopen. Ik ben daarnaast Adobe ColdFusion Certified Developer en Thinkwise Certified Associate.

Rechtsgeleerdheid

In 1996 heb ik mijn studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Utrecht afgerond. Mijn specialisaties waren Staats- en Bestuursrecht en Rechtsfilosofie.

Interessant

  • Oprichter en mede-eigenaar Normity
  • Deelnemer Heel Holland Bakt 2016
  • Oprichter poëzie-platform Poetry Alive!
  • Beheerder Linkedin groep 'ColdFusion experts'

Diensten

Je wilt verder invulling geven aan kwaliteit binnen jouw organisatie. Bijvoorbeeld door een ISO certificering te behalen, privacy meer aandacht te geven of processen verder te stroomlijnen? Grote kans dat ik iets voor je kan betekenen. Bijvoorbeeld als intern auditor, als Privacy Officer of als ENSIA coördinator. Hieronder vind je een overzicht van de mogelijkheden. Geïnteresseerd? Ik hoor graag van je!

Morloff - Icoon - Snelheidsmeter

ISO / NEN begeleiding

Ik ondersteun organisaties bij het implementeren van met name ISO en NEN normeringen. Ik voel mij als een vis in het water met ISO 9001, ISO 27001, NEN 7510 en de AVG.

Morloff - Icoon - Oog

Privacy Officer

Omgang met data wordt met de dag relevanter. Als Privacy Officer ondersteun ik organisaties op het gebied van databeheer, dataverwerking en privacy. In lijn met de AVG!

Morloff - Icoon - Schild

ENSIA coördinator

Als ENSIA coördinator ondersteun ik gemeenten bij het effectief uitvoeren van de ENSIA audit. De focus? Het inbedden van ENSIA in de gemeentelijke organisatie.

Morloff - Icoon - Bliksem

Risicoanalye

Op zoek naar ondersteuning bij het opzetten en uitvoeren van risicoanalyses? Ik ondersteun organisaties bij het in kaart brengen van risico's, impact en maatregelen.

Morloff - Icoon - Schrijfplank

Interne audit

Behoefte aan een interne audit, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een externe audit? Ik help graag. Ik voer interne audits uit voor ISO 27001, NEN 7510, AVG en ISO 9001.

Morloff - Icoon - Paraplu

CISO

Als CISO controleer en adviseer ik overheidsinstellingen op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Van beleid tot uitvoering. En van advies tot coördinatie.

Morloff - Icoon - Thermometer

Nulmeting

Via een nulmeting wordt de huidige situatie in kaart gebracht. Vaak afgezet tegen een vast normenkader. Een belangrijke eerste stap bij vrijwel ieder veranderproces.

Morloff - Icoon - Vingerafdruk

FG on demand

Behoefte aan iemand die binnen jouw organisatie toezicht houdt op de toepassing en naleving van de AVG? Ik help je graag verder. On demand, dus alleen wanneer nodig.